Ομοιοπαθητική για Γονείς και για παιδιά

Ομοιοπαθητική για Γονείς, Ομοιοπαθητική για παιδιά

 

ομοιοπαθητική για γονείς - ομοιοπαθητική για παιδιά

Αν θέλαμε να εξηγήσουμε τι είναι Ομοιοπαθητική με πολύ απλά λόγια θα λέγαμε ότι είναι η επιστήμη που βασίζεται στο Νόμο των Ομοίων και ξεκίνησε επίσημα από τον Ιπποκράτη.

Ήταν αυτός που πρώτη φορά αναφέρθηκε σε αυτό τον τρόπο θεραπείας. Αργότερα κυρίως ο Γερμανός Ιατρός Samuel Hahnemann την ολοκλήρωσε και έδωσε το όνομα της από τις λέξεις όμοιος και πάθος.

Τα σκευάσματα παράγονται από φυσικές πρώτες ύλες, συνήθως φυτά ορυκτά και ζώα τα οποία με μια διαδικασία που λέγεται αραίωση και δυναμοποίηση παίρνουν τη τελική τους μορφή.

Όσο πιο αραιωμένο το σκεύασμα, τόσο πιο ισχυρό είναι. Για παράδειγμα ένα σκεύασμα σε 200CH είναι πιο ισχυρό σε σχέση με ένα άλλο στη 30CH. Οι χαρακτήρες ch αναγράφονται για να δηλώσουν την εκατοστιαία αραίωση

Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι ποιο σκεύασμα να δώσω; Ουσιαστικά επιλέγουμε το σκεύασμα με βάση το σύνολο των εκδηλώσεων που έχει το παιδί μας. Το επόμενο είναι η ομοιότητα του συνόλου των συμπτωμάτων με την “εικόνα” του σκευάσματος. Όσο περισσότερο μοιάζει η κλινική εικόνα του παιδιού με το σύνολο των συμπτωμάτων που περιγράφονται σε αυτό το σκεύασμα, τόσο καλύτερα θα το βοηθήσει.

Η δεύτερη ερώτηση είναι η δυναμοποίηση που θα χρησιμοποιηθεί. Ουσιαστικά αυτό είναι πρόβλημα και για πολλούς ομοιοπαθητικούς. Στην ουσία είναι πολύ απλό. Για 90% των περιπτώσεων στα παιδιά χρησιμοποιώ και συστήνω τη 200CH. Ο λόγος είναι η υψηλή ζωτικότητα και οι έντονες εκδηλώσεις που περιμένουμε στα παιδιά.

Ο τρόπος λήψης εξαρτάται από την μορφή των ομοιοπαθητικών σκευασμάτων. Σε κάψουλες η δοσολογία είναι μία κάψουλα που αδειάζουμε το περιεχόμενο κάτω από τη γλώσσα ή σε λίγο νερό. Αν έχετε σφαιρίδια στο μέγεθος της φακής η συνήθη δοσολογία είναι δύο κάθε φορά όπως παραπάνω. Αν έχετε ομοιοπαθητικό σε υγρή μορφή η δοσολογία είναι επτά σταγόνες κάθε φορά όπως προαναφέραμε.

Σε μια οξεία κατάσταση που συνήθως έχουμε να αντιμετωπίσουμε στα παιδιά δίνετε μια δόση κάθε 20-60 λεπτά μέχρι να δείτε βελτίωση. Σε χρόνια προβλήματα θα χρειαστείτε τη βοήθεια του ομοιοπαθητικού σας.

Φυλάξτε τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα σε ξηρό δροσερό μέρος μακριά από κινητά τηλέφωνα και άλλες ακτινοβολίες. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας αποφεύγετε παράλληλα ή πολύ κοντά τη χρήση καμφοράς VICKS μέντας σε οδοντόκρεμες, τσίχλες καφέ.

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΠΥΡΕΤΟΣ

Aconitum napelus (Acon): Απότομος φόβος πανικός όπως σε βίαια καταστροφή ή ατύχημα. Στην αρχή ενός κρυολογήματος με έντονα και θορυβώδη συμπτώματα και γρήγορη εξέλιξη των εκδηλώσεων. Πυρετός από κρύωμα, ξαφνικό ξεκίνημα, το παιδί κρυώνει, είναι ανήσυχο, αγχωμένο, διψάει πολύ. Δίνεται σε κάθε ξαφνικό ξεκίνημα αρρώστιας.

Belladonna: Υψηλός πυρετός που αντανακλά από απόσταση με ξαφνικό ξεκίνημα, παιδί κατακόκκινο, ιδρώνει, δεν διψά. Περιμένουμε βιαιότητα παραισθήσεις ίσως να παραμιλά στον πυρετό. Προβλήματα από υπερθέρμανση του κεφαλιού ή βρεγμένα μαλλιά κομμωτήριο.

Ferrum phosphoricum: αποτελεί το κύριο σκεύασμα για πυρετούς πάσης φύσεως με σταδιακή εμφάνιση κυρίως μάλλον χαμηλού ή μέτριου πυρετού αλλά και γενικότερα σε κάθε πυρετό θα ωφελήσει. Πολύ καλό σε έλλειψη του ιχνοστοιχείου ή βιταμινών Β που είναι συχνό φαινόμενο. Γενικά περιμένουμε το παιδί να είναι καλά με μύξες ή βήχα με κάπως χλωμό πρόσωπο μέτρια κατάπτωση αλλά καλή διάθεση.

Gelsemium: Μεγάλη κούραση θολούρα υπνηλία με βλέφαρα πεσμένα, πονοκέφαλος, τρέμουν τα χέρια, θέλει να κοιμάται συνέχεια, έντονη εξάντληση.

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΟΗ

Aconitum: Στην αρχή ενός κρυολογήματος με έντονα και θορυβώδη συμπτώματα και γρήγορη εξέλιξη των εκδηλώσεων. Μετά από έκθεση σε κρύο ξηρό καιρό τον αέρα του βουνού ειδικά με χιόνια. Έντονο φτέρνισμα με πόνο στη βάση της μύτης.

Allium cepa: Συνήθως αλλεργική ρινίτιδα κάθε Αύγουστο τρέχει συνέχεια η μύτη και πληγιάζει. Συνοδεύεται με πονοκέφαλο και έντονο φτέρνισμα.

Pulsatilla: Περιμένουμε κιτρινωπή βλέννα και ίσως τσίμπλες στα μάτια. Το παιδί γκρινιάζει ήπια και ζητά αγκαλιά και φροντίδα. Βελτίωση σε ανοιχτούς χώρους στην εξοχή με ήπιο περπάτημα. Ευαίσθητα τρυφερά προσκολλημένα στην μητέρα παιδιά

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΒΗΧΑΣ

Aconitum: Στην αρχή ενός κρυολογήματος με έντονα και θορυβώδη συμπτώματα και γρήγορη εξέλιξη των εκδηλώσεων. Μετά από έκθεση σε κρύο ξηρό καιρό τον αέρα του βουνού ειδικά με χιόνια. Διψά για κρύο νερό, έντονες φοβίες δεν μένει μόνο του. Έντονα ξηρό βήχα.

Bryonia: Έντονα ξηρός βήχας με μεγάλη δίψα κυρίως για κρύο νερό. Βήχας έντονο ξηρός επώδυνος κρατά το στήθος ή το λαιμό του όταν βήχει. Επιθυμεί απομόνωση, θέλει την ησυχία του.

Drosera: Ξηρός έντονα σπασμωδικός βήχας με εξάρσεις που εκδηλώνονται κυρίως τις νυχτερινές ώρες. Πολλές φορές ο βήχας οδηγεί σε εμετό. Ο βήχας έχει το χαρακτηριστικό του ξηρού βασανιστικού και ξεκινά συχνά με βραχνάδα.

Ferrum phosphoricum: Πανάκια για κάθε ξηρό βήχα ειδικά με πρόβλημα στον μεταβολισμό του σιδήρου. Μπορεί να συνυπάρχει πυρετό καταβολή. Συνδυάζεται τέλεια με το Calcarea-phos.

Pulsatilla: Ήπιος ευαίσθητος χαρακτήρας κυρίως κορίτσια. Κίτρινες εκκρίσεις ευμετάβλητος βήχας και χαρακτήρας. Ήπιο παράπονο επιθυμεί αγκαλιά φροντίδα βόλτες στον καθαρό αέρα. Αισθητή βελτίωση εκτός σπιτιού.

Spongia: Έντονα ξηρός βασανιστικός επώδυνος βήχας λαρυγγικός. Ακούγεται σαν πριόνισμα σαν σκυλάκι. Συνδυάζεται πολύ καλά το Aconitum και το Hepar-sulphur

Εναλλακτικές θεραπείες, ομοιοπαθητική για γονείς

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΠΟΝΟΛΑΙΜΟΣ

Aconitum:Ξαφνικός έντονος πονόλαιμος ίσως με πυρετό, κλαίει, δεν μπορεί να καταπιεί γιατί πονάει Συνήθως στο αρχικό στάδιο.

Apis: Έντονα κόκκινος λαιμός κυρίως δεξιά με οίδημα εσωτερικά. Ο πόνος στο λαιμό μπορεί να επεκτείνεται και στα αυτιά. Αισθητή βελτίωση με δροσερό νερό.

Belladonna: Έντονος πονόλαιμος με υπεραιμία μετά από βρέξιμο ή υπερθέρμανση του κεφαλιού συνήθως με πολύ πυρετό. Η θερμοκρασία αντανακλά αλλά τα χέρια και τα πόδια είναι κρύα. Έντονα κόκκινο το κεφάλι.

Ferrum phosphoricum: Πολύ καλό σκεύασμα για τον λαιμό και φλεγμονές γενικότερα. Μπορεί να συνοδεύεται με ξηρότητα στον λαιμό πυρετό και κόκκινα μάγουλα και αυτιά. Ανήσυχο ύπνο.

Phytolacca: Χαρακτηριστικά έντονος πονόλαιμος με διόγκωση των λεμφαδένων και δύσκολη κατάποση. Δεν καταπίνει σχεδόν τίποτα ενώ περιμένουμε ο λαιμός να είναι εσωτερικά σκουροκόκκινος. Υπάρχει βελτίωση βελτίωση με ζεστές κομπρέσες.

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΩΤΙΤΙΔΑ

Aconitum: Έντονος ξαφνικός πόνος στα αυτιά μετά από έκθεση σε κρύο. Μπορεί να ξεκινήσει με πολύ έντονα θορυβώδη συμπτώματα.Ίσως πριν τα μεσάνυχτα. Φόβος να μείνει μόνο ουρλιάζει από τον πόνο

Belladonna: Επώδυνη ξαφνική κατάσταση με πόνο παλμικό. Έντονη ερυθρότητα στο κεφάλι και στα αυτιά με πυρετό. Μετά από βρέξιμο του κεφαλιού ή έντονη αλλαγή της θερμοκρασίας.

Chamomilla: Πόνος ανυπόφορος έντονη γκρίνια υπερευαισθησία νευρικότητα. Φωνάζει τσιρίζει ανικανοποίητο, απαρηγόρητο. Η μία πλευρά του προσώπου κόκκινη η άλλη χλωμή. Συνήθως διάρροια πράσινη σαν σπανάκι.

Pulsatilla: Ήπιο παράπονο κλάμα για τον πόνο στο αυτί. Συνήθως αισθάνεται τα αυτιά βουλωμένα και θέλει συνέχεια αγκαλιά. Συνοδεύεται με πολλές μύξες και δεν ακούει καλά.

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΝΑΥΤΙΑ, ΕΜΕΤΟΙ & ΔΙΑΡΡΟΙΕΣ

Arsenicum album: Ομοιοπαθητικό σκεύασμα για τροφικές δηλητηριάσεις εμετό διάρροιες εξάντληση και πόνο. Δίψα συνεχή για μικρές ποσότητες νερού

Cocculus: Πολύ καλό σκεύασμα για ναυτία σε μεταφορικά μέσα αυτοκίνητο ή καράβι. Το άγχος του ταξιδιού επιδεινώνει την κατάσταση. Αποστροφή στο φαγητό, ναυτία όταν μυρίζει φαγητό, σημαντική βελτίωση όταν ξαπλώνει

Colocynthis: Ομοιοπαθητικό σκεύασμα για έντονο πόνο κολικό στην κοιλιά. Πολλά αέρια που αναγκάζουν το παιδί να μαζεύει τα πόδια του προς την κοιλιά για να ανακουφιστεί.

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

Apis: Η κατάσταση θυμίζει το τσίμπημα της μέλισσας με δέρμα κατακόκκινο τεντωμένο γυαλίζει με πρήξιμο. Χαρακτηριστικά αποστρέφεται το άγγιγμα. Πόνος σαν βελονιές με κάψιμο και φαγούρα. Βελτιώνεται με δροσερές κομπρέσες.

Urtica: Ομοιοπαθητικό από το γνωστό φυτό. Ήπια εγκαύματα ίσως από καυτό νερό που θυμίζουν την επαφή με το φυτό με ανυπόφορη φαγούρα

Cantharis: Ακραίες καταστάσεις έντονο κάψιμο, με έντονο πόνο φουσκάλες με υγρό.

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ (ΕΝΤΟΜΑ, ΤΣΟΥΧΤΡΕΣ)

Apis: Πολύχρηστο σκεύασμα σε τέτοιες περιπτώσεις τσιμπημάτων, ερυθημάτων και αλλεργικών αντιδράσεων οίδημα, με δέρμα έντονα πρησμένο. Ανακούφιση με κρύα

Ledum: Κατάσταση τσίμπημα με επιπλοκές, με περιοχή σκούρα μπλε ή μωβ που παραδόξως είναι κρύα στο στο άγγιγμα. Μπορεί να δοθεί σε κάθε τσίμπημα από έντομο με τα παραπάνω χαρακτηριστικά ακόμα και από τσιμπούρια.

Cantharis: Θα μπορούσε να βοηθήσει σε τσίμπημα από τσούχτρες όταν υπάρχει έντονο αίσθημα καψίματος.

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΤΡΑΥΜΑΤΑ

Aconitum: Πρώτο σκεύασμα μετά από τραυματισμό για το σοκ ή τον φόβο. Πολύ καλό στα πρώτα στάδια.

Arnica: Σκεύασμα πανάκια σε όλα τα τραύματα μελανιές, μεγάλους μώλωπες, στραμπουλήγματα.

Ledum: Ομοιοπαθητικό για τραυματισμούς από αιχμηρά αντικείμενα (καρφιά μαχαίρια βελόνες).
Staphysagria: Τραυματισμούς από κοφτερά αντικείμενα μαχαίρια. Πολύ καλό μετά από χειρουργείο και ειδικά καθετήρα

Μαθήματα Ομοιοπαθητικής

ομοιοπαθητική για γονείς, ομοιοπαθητική για παιδιά, ομοιοπαθητικη βηχας, ομοιοπαθητικη πυρετος,  ομοιοπαθητικη ωτιτιδα

Κοινοποιήστε το άρθρο μας