Η εντερική μικροχλωρίδα
Η εντερική μικροχλωρίδα, το συναρπαστικό οικοσύστημα που κατοικεί στο πεπτικό μας σύστημα, παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην συνολική μας υγεία. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν ότι θα μπορούσε να είναι βασικός παράγοντας στην πρόληψη και ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.
Ιδιαίτερα, η εντερική δυσβίωση – μια ανισορροπία στη μικροβιοχλωρίδα – θεωρείται ότι προάγει τη χρόνια φλεγμονή, έναν αναγνωρισμένο παράγοντα στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων.
Το μικροβίωμα επηρεάζει τη ρύθμιση των οιστρογόνων, ορμονών που εμπλέκονται άμεσα στην ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων του μαστού. Μια καλύτερη κατανόηση αυτής της σχέσης θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες στρατηγικές πρόληψης και βελτιώσεις στις υπάρχουσες θεραπείες.
Λόγω της μοναδικής του σύνθεσης, η εντερική μικροχλωρίδα παίζει θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της βέλτιστης υγείας. Οι διαταραχές στη σύνθεση της εντερικής χλωρίδας οδηγούν σε παθολογικές καταστάσεις όπως μεταβολικές διαταραχές, φλεγμονώδεις νόσους, κίρρωση του ήπατος και διάφορα καρκινώματα.
Τι είναι η εντερική μικροβιακή χλωρίδα;
Η εντερική μικροβιοχλωρίδα είναι μια ομάδα μικροοργανισμών (βακτήρια, ιούς, μύκητες) που ζουν σε συμβίωση στο έντερό μας. Παίζει έναν ουσιαστικό ρόλο στην πέψη, τη σύνθεση βιταμινών και τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ανθρώπινο έντερο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μικροβιακούς πληθυσμούς. Η εντερική μικροβιακή χλωρίδα περιλαμβάνει ένα ρεπερτόριο τρισεκατομμυρίων μικροβίων που κατοικούν στο ανθρώπινο έντερο, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων, ιών, μυκήτων και πρωτόζωων. Το εντερικό μικροβίωμα αντιπροσωπεύει τα συλλογικά γονιδιώματα των μικροβιακών κατοίκων του εντέρου. Το εντερικό μικροβίωμα κωδικοποιεί έναν τεράστιο αριθμό γονιδίων – περισσότερα από τρία εκατομμύρια. Αυτά τελικά παράγουν έναν μεγάλο αριθμό μεταβολιτών που συμμετέχουν ενεργά σε πολλές φυσιολογικές λειτουργίες, όπως η διατήρηση της υγείας του εντέρου.
Μια ισορροπημένη μικροχλωρίδα, σε κατάσταση «ευβίωσης», προάγει την καλή υγεία. Από την άλλη πλευρά, μια διαταραχή σε αυτή την ισορροπία, γνωστή ως δυσβίωση, μπορεί να είναι η αιτία διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.
Δυσβίωση και χρόνια φλεγμονή: ένα έδαφος αναπαραγωγής για τον καρκίνο
Όταν η ποικιλία και η ισορροπία της μικροβιακής χλωρίδας διαταράσσονται, ορισμένοι παθογόνοι μικροοργανισμοί αναλαμβάνουν τον έλεγχο. Αυτή η δυσβίωση οδηγεί σε υπερβολική ανοσολογική αντίδραση, προκαλώντας χρόνια φλεγμονή.
Η φλεγμονή είναι ένας βασικός παράγοντας στην ανάπτυξη όγκων. Προάγει:
Προσαρμογή των καρκινικών κυττάρων
Αγγειογένεση (δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων που επιτρέπει στους όγκους να τρέφονται)
Μειωμένες αντι-ογκογονικές ανοσολογικές αντιδράσεις
Η επίμονη εντερική δυσβίωση θα μπορούσε επομένως να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού διατηρώντας μια φλεγμονώδη κατάσταση ευνοϊκή για την καρκινογένεση.
Εντερική μικροχλωρίδα και οιστρογόνα: μια κρίσιμη ορμονική ισορροπία
Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν χαρακτηρίσει τη σύνδεση μεταξύ της εντερικής μικροχλωρίδας και των οιστρογόνων ως τον «άξονα οιστρογόνου-εντερικού μικροβιώματος». Αυτός ο άξονας μεταξύ πληθυσμού βακτηρίων και των οιστρογόνων φαίνεται να είναι ένας βασικός ρυθμιστικός παράγοντας για τα κυκλοφορούντα επίπεδα οιστρογόνων.
Μεταβολισμός των οιστρογόνων και ο ρόλος του ήπατος
Πριν την εμμηνόπαυση, τα οιστρογόνα παράγονται κυρίως από τις ωοθήκες. Μόλις τελειώσει η εμμηνόπαυση, άλλοι ιστοί όπως το λιπώδης ιστός, ο εγκέφαλος και ο υποθάλαμος αναλαμβάνουν.
Το ήπαρ είναι ένα βασικό όργανο για την υγεία μας· διασπά τις ουσίες που είναι τοξικές για το σώμα σε μη τοξικά προϊόντα. Τα λιποδιαλυτά προϊόντα εκκρίνονται στη χολή, στη συνέχεια στο έντερο και αποβάλλονται στα κόπρανα. Τα υδατοδιαλυτά προϊόντα επιστρέφουν στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία τα μεταφέρει στους νεφρούς, όπου αποβάλλονται στα ούρα. Το ήπαρ, επομένως, παίζει κεντρικό ρόλο στην αποτοξίνωση των οιστρογόνων. Ορισμένα από τα οιστρογόνα μετατρέπονται σε μεταβολίτες πριν προβληθούν στη χολή και σταλούν στο έντερο.
Επίδραση της μικροβιακής χλωρίδας στην ανακυκλοφορία των οιστρογόνων
Τα υψηλά επίπεδα κυκλοφορούντος οιστρογόνου είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη οιστρογονικών υποδοχέων-θετικού καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ανάλογα με τη σύνθεση της μικροβιακής χλωρίδας, αυτά τα οιστρογόνα μπορούν να επαναρροφηθούν και να επανεισαχθούν στην κυκλοφορία του σώματος. Ένα συγκεκριμένο ένζυμο, η β-γλυκουρονιδάση, παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.
Αμερικανοί ερευνητές έχουν δείξει ότι η αναστολή της δραστηριότητας αυτού του ενζύμου θα μπορούσε να μειώσει την ανακυκλοφορία των ενεργών οιστρογόνων και έτσι να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μια μη ισορροπημένη μικροβιακή χλωρίδα θα μπορούσε να διαταράξει αυτή τη διαδικασία, αυξάνοντας τα επίπεδα οιστρογόνων και, ενδεχομένως, τον κίνδυνο ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού.
Η εντερική μικροχλωρίδα των ασθενών με καρκίνο του μαστού είναι σημαντικά αλλοιωμένη σε σύγκριση με αυτή των υγιών ατόμων, υποδεικνύοντας τη δυνητική συσχέτιση μεταξύ ορισμένων μικροβίων και της ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού καθώς και των θεραπευτικών αποκρίσεων.
Η εντερική μικροχλωρίδα ρυθμίζει τις επιδράσεις των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και της ακτινοθεραπείας στον καρκίνο του μαστού. Η εντερική μικροχλωρίδα παίζει έναν ουσιαστικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού, της διαμετακόμισης και της ρύθμισης των ενζύμων. Παίζει επίσης ρόλο στην ανοσορύθμιση αρκετών χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, οδηγώντας είτε σε ενεργοποίηση είτε σε απενεργοποίηση των εν λόγω φαρμάκων. Η εντερική μικροχλωρίδα έχει επομένως άμεση επιρροή στην αποτελεσματικότητα των θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού, ιδίως:
Χημειοθεραπεία, με την τροποποίηση της ανοσολογικής απόκρισης και της απορρόφησης των φαρμάκων.
Η ανοσοθεραπεία, η οποία εξαρτάται εν μέρει από μια ισορροπημένη μικροχλωρίδα για να είναι πλήρως αποτελεσματική.
Διατήρηση της μικροβιακής χλωρίδας κατά τη διάρκεια της θεραπείας
Ορισμένες θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, μπορούν να αλλάξουν την βακτηριακή ποικιλότητα της μικροβιακής χλωρίδας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες και μειωμένη θεραπευτική αποτελεσματικότητα. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η μικροχλωρίδα όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια της φάσης θεραπείας του καρκίνου. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να εξερευνήσει τις θεραπευτικές εφαρμογές των μεταβολιτών, των προβιοτικών και των πρεβιοτικών στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Αυτές οι προσεγγίσεις στοχεύουν στη ρύθμιση της εντερικής μικροχλωρίδας προκειμένου να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. Επιπλέον, στρατηγικές παρέμβασης που βασίζονται στη διατροφική τροποποίηση και τη χρήση συμπληρωμάτων μελετώνται επίσης για τη μείωση των παρενεργειών των αντικαρκινικών θεραπειών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Πολλές προσεγγίσεις εξετάζονται αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο μιας υγιούς μικροβιακής χλωρίδας. Προβιοτικά: διατήρηση της ευεργετικής εντερικής χλωρίδας.
Προβιοτικά: διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες για να θρέψει τα καλά βακτήρια.
Μια υγιής μικροβιακή χλωρίδα θα μπορούσε επομένως να βελτιώσει την ανεκτικότητα και την αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών θεραπειών.
Αν και παραμένουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της εντερικής μικροχλωρίδας και του καρκίνου του μαστού, η εντερική δυσβίωση αναγνωρίζεται πλέον ως βασικός παράγοντας στην έναρξη, ανάπτυξη, πρόοδο και μετάσταση του καρκινώματος του μαστού. Μια πολλά υποσχόμενη κατεύθυνση έρευνας είναι να εξεταστεί αν η αποκατάσταση της εντερικής μικροβιακής ισορροπίας θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη του μαστικού καρκίνου. Οι μελέτες αυτές ανοίγουν νέες προοπτικές για την πρόληψη και τη θεραπεία αυτής της ασθένειας.