Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται  ως η φθορά του χόνδρου στις αρθρώσεις me αποτέλεσμα τα οστά να τρίβονται μεταξύ τους και να δημιουργούν ακαμψία, πόνο και μειωμένη κίνηση. Ο εκφυλισμός και η απώλεια του χόνδρου μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε αλλοιώσεις του υποχόνδριου (κάτω από τον χόνδρο) οστού. Είναι μια αρκετά κοινή πάθηση, το 80% των ενηλίκων άνω των 50 ετών θα παρουσιάσει κάποια στοιχεία ΟΑ, την οποία πολλοί άνθρωποι συσχετίζουν με φθορά και δομική αλλοίωση.

Ωστόσο, είναι παραπλανητικό να τη θεωρούμε ως κατάσταση φθοράς, καθώς αυτό  υποδηλώνει ότι όσο λιγότερο χρησιμοποιούμε τις αρθρώσεις  τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν να αναπτύξετε οστεοαρθρίτιδα. Η καθιστική ζωή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας. 

Η οστεοαρθρίτιδα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: πρωτοπαθή και δευτεροπαθή.

Η πρωτοπαθής είναι η μορφή που σχετίζεται περισσότερο με τη φθορά και τη γήρανση. Αυτή η διαδικασία εκφυλισμού τείνει να εμφανίζεται στην ηλικία των 50-60 ετών, χωρίς προδιαθεσικές τάσεις. Αυτές οι αλλαγές οφείλονται σε σωρευτικά αποτελέσματα δεκαετιών χρήσης που επηρεάζουν τη διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου. Επιπλέον, καθώς γερνάμε η ικανότητά μας να συνθέτουμε και να αποκαθιστούμε τη φυσιολογική δομή του κολλαγόνου μειώνεται.

Δευτερογενής είναι η ΟΑ εμφανίζεται σε συνδυασμό με έναν προδιαθεσικό παράγοντα που προκαλεί εκφυλιστικές αλλαγές. Μερικά παραδείγματα:

Υπερβολική δραστηριότητα και χρήση της άρθρωσης

Τραυματισμός της άρθρωσης που μπορεί να περιλαμβάνει παχυσαρκία και χειρουργικές επεμβάσεις

Εναπόθεση κρυστάλλων (ουρικό οξύ, ουρική αρθρίτιδα)

Παρουσία μη φυσιολογικού χόνδρου (γενετική)

Φλεγμονή ( προηγούμενη φλεγμονώδης νόσος όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα)

Χόνδρος

Ο χόνδρος αποτελείται από εξειδικευμένα κύτταρα γνωστά ως χονδροκύτταρα, αυτά παράγουν κολλαγόνο, πρωτεογλυκάνες και ελαστίνη. Λειτουργεί ως αποσβεστήρας κραδασμών στην άρθρωση, για να απομακρύνει την πίεση από το άκρο του οστού και να αποτρέψει τη φθορά. Επομένως, η υποστήριξη και η αναγέννηση των χονδροκυττάρων είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της υγείας των αρθρώσεων.

Κολλαγόνο

Ίνες κολλαγόνου τύπου II: το κύριο δομικό συστατικό του χόνδρου, παρέχοντας δομή, σφριγηλότητα και αντοχή στη συμπίεση αποτελούν το 60% της δομής του χόνδρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση συγκεκριμένων πεπτιδίων κολλαγόνου σε νεαρούς ενήλικες με λειτουργικά προβλήματα στο γόνατο οδήγησε σε σημαντική βελτίωση του πόνου των αρθρώσεων που σχετίζεται με τη δραστηριότητα. 

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C  είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, και συμπαράγοντας στη δέσμευση και τη δομή του. Αρκετές  μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C έχει αναβολική επίδραση στον χόνδρο και τριπλάσια μείωση του κινδύνου εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η βιταμίνη C είναι χρήσιμη για την ανακούφιση από τον πόνο, ιδιαίτερα του μυοσκελετικού και η ανεπάρκεια βιταμίνης C σχετίζεται με πόνο και φλεγμονή. Η βιταμίνη C έχει επιδείξει αναλγητικές ιδιότητες σε κλινικές καταστάσεις, με αποτέλεσμα να μετριάσει τον πόνο και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων.

Θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες Α, D και Ε, η Β6, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το βόριο είναι όλα απαραίτητα για την παραγωγή κολλαγόνου. Ανεπάρκεια σε οποιοδήποτε από αυτά τα θρεπτικά συστατικά θα συμβάλει στον επιταχυνόμενο εκφυλισμό των αρθρώσεων. Επομένως, συνιστάται η χρήση πολυβιταμινών και ανόργανων συστατικών για να διασφαλιστεί η βέλτιστη πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών.

Γλυκοζαμινογλυκάνες: αποτελούνται κυρίως από δύο δομικά συστατικά πρωτεογλυκάνη που περιέχει θειική χονδροϊτίνη και υαλουρονικό οξύ, και τα δύο απαραίτητα συστατικά για τη διατήρηση της προστασίας και λίπανσης της άρθρωσης.

Yαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι δομικό συστατικό και επιτρέπει στους χόνδρους να συγκρατούν το νερό. Μέχρι την ηλικία των 70 ετών, η περιεκτικότητα σε υαλουρονικό οξύ θα μειωθεί κατά 80%, οδηγώντας σε απώλεια της ακεραιότητας του συνδετικού ιστού, επηρεάζοντας την υγεία των αρθρώσεων.

Γλυκοζαμίνη

Γλυκοζαμίνη,  αποτελείται από γλυκόζη και ένα μόριο αμίνης. Έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την παραγωγή γλυκοζαμινογλυκανών οι οποίες δίνουν τις ικανότητες απορρόφησης κραδασμών του χόνδρου. Προωθεί επίσης την ενσωμάτωση θείου στον χόνδρο. Μελέτες δείχνουν ότι η ικανότητα παραγωγής γλυκοζαμίνης μειώνεται με την ηλικία, επομένως ο χόνδρος χάνει τις λειτουργίες απορρόφησης κραδασμών και γέλης, επηρεάζοντας την υγεία της άρθρωσης, συμβάλλοντας στην εξέλιξη της ΟΑ. Μελέτες έχουν δείξει σημαντική μείωση του πόνου και βελτίωση της κίνησης με χορήγηση της

MSM

MSM, περιέχει υψηλά επίπεδα θείου, σημαντικά για τη διατήρηση του φυσιολογικού συνδετικού ιστού. Το MSM έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις δραστηριότητες, χημειοπροστατευτικές ιδιότητες, αναστολή σύνθεσης προστακυκλίνης (PGI2), αντι-αθηροσκληρωτική δράση, ωφέλιμη επίδραση στον μεταβολισμό των εικοσανοειδών και δραστηριότητα σάρωσης ελεύθερων ριζών. Σε μια πιλοτική μελέτη, το MSM (3 g δύο φορές την ημέρα) βελτίωσε τα συμπτώματα του πόνου και τη σωματική δραστηριότητα χωρίς σημαντικές ανεπιθύμητες παρενέργειες.

pexels mareefe 5378789 scaled

 

 

Άλλες παρεμβάσεις για τη μείωση της φλεγμονής 

Μείωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα 6 π.χ. κρέατα εκτροφής, γαλακτοκομικά προϊόντα και φυτικά έλαια όπως ηλιέλαιο και καλαμποκέλαια. Τα παραπάνω είναι πλούσια σε ωμέγα 6 λιπαρά αραχιδονικό οξύ ή λινελαϊκό οξύ (πρόδρομος του αραχιδονικού οξέος). Αυξάνοντας τις πηγές ωμέγα 3 από π.χ. λιπαρά ψάρια λιναρόσπορο, σπόρους chia ή και συμπλήρωμα που περιέχει EPA. Το άλφα λινολενικό οξύ βρίσκεται στο λινάρι και στους σπόρους chia και στα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και μπορεί να μετατραπεί σε EPA από τον οργανισμό. Το EPA μετατρέπεται σε αντιφλεγμονώδεις προσταγλανδίνες.

Η αναλογία ωμέγα 6 προς 3 είναι πολύ σημαντική, οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ υψηλά επίπεδα ωμέγα 6  και ως εκ τούτου συχνά παράγουν υπερβολικές ποσότητες προφλεγμονωδών προσταγλανδινών.

Η κουρκουμίνη – που βρίσκεται στον κουρκουμά, έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει τα ένζυμα Cox-2 που παράγουν φλεγμονώδεις προσταγλανδίνες.

Η βιταμίνη Ε έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει τους δείκτες φλεγμονής Πηγές βιταμίνης Ε είναι το αβοκάντο, τα αμύγδαλα, τα πράσινα λαχανικά και οι ελιές.

Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι το σωματικό βάρος σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, καθώς η παχυσαρκία επιβαρύνει τις αρθρώσεις, ασκώντας υπερβολική πίεση και ως εκ τούτου επιταχύνοντας τον εκφυλισμό του χόνδρου. βάρους. Δείτε το blog μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις στρατηγικές απώλειας βάρους.

Άσκηση

Η έλλειψη άσκησης  μειώνει την ενυδάτωση του χόνδρου της άρθρωσης και τη μυϊκή δύναμη ασκώντας περαιτέρω πίεση στις αρθρώσεις. Ο πόνος από την ΟΑ περιορίζει την κίνηση, αυτή η αδράνεια μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, επιδεινώνοντας τον φαύλο κύκλο. Επιπλέον, η ενδυνάμωση των μυών γύρω από την άρθρωση είναι σημαντική για τη σταθερότητα των αρθρώσεων και τη μείωση της υπερβολικής πίεσης που μπορεί να ασκηθεί στις αρθρώσεις. Συνιστώνται ασκήσεις που δυναμώνουν τους μύες γύρω από την άρθρωση χωρίς να την επιβαρύνουν, όπως η κολύμβηση. Το τρέξιμο έχει συσχετιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα με την επιδείνωση της άρθρωσης του γόνατος που οδηγεί σε οστεοαρθρίτιδα, ωστόσο τώρα υπάρχουν αντικρουόμενες ενδείξεις και υπάρχει πιθανότητα τα στοιχεία να υποδηλώνουν ότι το τρέξιμο έχει θετική επίδραση στην υγεία των αρθρώσεων.

Περπάτημα προς τα πίσω

Μια μορφή άσκησης που αξίζει να ειπωθεί είναι το ανάποδο περπάτημα. Αποτελεί μια κοινή μέθοδο εκπαίδευσης, αποκατάστασης και θεραπείας παράλληλα με την όποια θεραπεία. Πολλές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα ασθενών με οστεοαρθρίτιδα γόνατος  και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποκατάσταση και συμπληρωματική θεραπεία ειδικά στο γόνατο.  Ένα πράγμα είναι βέβαιο, η διατήρηση της ενεργού δράσης, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας της άρθρωσης και τη βελτίωση των συμπτωμάτων της ΟΑ.

Ομοιοπαθητική  Εκπαίδευση Αντιμετώπιση

Πολλά ομοιοπαθητικά σκευάσματα θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση και συντήρηση των αρθρώσεων ειδικά σε αθλητές χορευτές χειρωνάκτες αλλά και άτομα που χρησιμοποιούν τον υπολογιστή πολλές ώρες καθημερινά. Ίσως να είναι η πιό ευάλωτη κατηγορία σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή. 

Πρωταρχικά θα σκεφτούμε τα Βιοχημικά Άλατα που έχουν μόνιμο θεραπευτικό και υποστηρικτικό αποτέλεσμα. Να θυμίσω εδώ ότι σας προσφέρετε η δυνατότητα να μάθετε πως να τα χρησιμοποιείτε μέσω των σεμιναρίων που παρουσιάζω σχεδόν κάθε Κυριακή ή Σάββατο. 

Κύρια ομοιοπαθητικά σκευάσματα για τις αρθρώσεις είναι η ομάδα των Calcarea, Arnica, Argentum-m, Hypericum, Ledum,  Ruta, Rhus-tox, Tuberculinum και πολλά άλλα. Η ενότητα της “Εφαρμοσμένης Ομοιοπαθητικής” Ομοιοπαθητική στο Μυοσκελετικό θα σας δώσει την κατάρτιση που χρειάζεστε να αντιμετωπίσετε κάθε πρόβλημα από το πιό απλό ως το πιό σύνθετο

elybra αγορά συσκευής

Βιο-συντονισμός

Για την επιλογή των κατάλληλων συμπληρωμάτων ή ομοιοπαθητικών σκευασμάτων επιβάλετε  ανάλυση με την συσκευή Βιο-συντονισμού e-Lybra. Η δυνατότητα ανάλυσης χωρίς την παρουσία του ατόμου είναι μια παροχή ιδιαίτερα χρήσιμη. Επιπρόσθετα μας παρουσιάζει την συνολική εικόνα του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα παρέχοντας μας πληροφορίες που μπορούν χρησιμοποιηθούν στην πνευματική και ουσιαστική εξέλιξη του ατόμου. Η πιο πάνω λειτουργία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλύτερα αποτελέσματα σε συνεργασία με συμβούλους αυτοβελτίωσης. Οι περιοριστικές πεποιθήσεις, προγραμματισμοί που διαμορφώνουν και επηρεάζουν την ζωή μας τα άτομα που έλκουμε την οικονομική και συναισθηματική μας πληρότητα μπορούν να κατανοηθούν και να διαγνωστούν με το σύστημα Βιο-συντονισμού e-Lybra. Θα χαρώ πολύ να ακούσω τις τοποθετήσεις σας γενικά και ειδικά εδώ σε μήνυμα ή και τηλεφώνημα. Ότι χρειαστείτε στη διάθεση σας Να είμαστε πάντα καλά

ομοιοπαθητική στην εγκυμοσύνη, Ομοιοπαθητική για κύστη ωοθήκης, ομοιοπαθητική κύστη ωοθήκης, Ομοιοπαθητικη πολυκυστικές ωοθήκες, ομοιοπαθητική θεραπεία

Κοινοποιήστε το άρθρο μας